AI Agent Deneyimlerim: Kod Yazmadan Proje Geliştirmek Mümkün Mü?

Furkan Güleç
2 min readJan 9, 2025

--

AI Agent Nedir?

AI Agentlar, yapay zeka algoritmalarını kullanarak belirli görevleri yerine getirebilen yazılımlar. Verdiğiniz talimatlara ve algoritmaların yönlendirmesine göre problemlerinizi çözebiliyorlar. Son dönemde dil modellerinin gelişmesiyle ChatGPT, Claude veya Gemini gibi asistanlar sadece sohbet etmek için değil, sorunlara çözümler üretip bunları uygulayabilen Agentlara dönüştü. Bu durum, yazılımcıların ya da yazılım bilgisi olmayan insanların projelerini daha hızlı hayata geçirmesini hatta bunları para kazanabilecekleri bir ürün haline getirmelerini mümkün kılıyor.

Benim de fark ettiğim şeylerden biri, bu teknolojilerin işçiliği oldukça azaltması. Şu an yaygın olarak bildiğim iki aracı özellikle dikkatimi çekiyor:

Bolt: Web tabanlı olarak prompt ile proje geliştirmenize olanak sağlıyor.

Cursor: Visual Studio Code tabanlı ayrı bir editör olarak bilgisayarınıza indirip kullanabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, normal chatbotlardan farklı olarak, Agent modunda çalıştığınızda dosyalarınıza müdahale edebiliyorlar. Analiz yapıp gereken yerleri düzeltiyor, yeni dosyalar oluşturuyor ya da siliyor. Hatta izin verirseniz terminal komutlarını çalıştırıp kütüphanelerin kurulumuna kadar yardımcı oluyorlar.

Kendi Deneyimim:

Ben de Cursor aracını denedim ve 2–3 gün gibi kısa bir sürede, neredeyse hiç kod yazmadan Next.js kullanarak bir proje ortaya çıkardım. Ayrı ayrı front-end ve back-end yazmak yerine her şeyi Next.js üzerinde gerçekleştirdim. Veri tabanı olarak da serverless olduğu ve belirli bir limite kadar ücretsiz olduğu için MongoDB Atlas Cloud’u tercih ettim. Projede yaptığım değişikliklere göre otomatik commit mesajları ürettirerek kendim neredeyse hiçbir şey yazmadım. Projeyi Türkçe, İngilizce ve Japonca (çok çalışıyorlar diye 😊) Vercel üzerinde yayınladım. Şu an projede bazı yerlerde hatalar veya eksikler çıkabiliyor ama uğraşıldığı zaman onlar da düzeltilebilir hatta ücretli olarak kullandırılabilecek bir ürün haline getirilebilir. İsterseniz eklememi istediğim şeyleri bana yorum veya mesaj yoluyla iletebilirsiniz.

Vercel üzerinden projeye ulaşmak için: Vercel Link

Projenin kodlarına buradan ulaşabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz: Github Link

Şu an bu proje sayesinde kullanıcılar çalıştıkları süreleri ve verdikleri molaları kaydedebiliyor. İsterlerse Pomodoro ya da 90/20 gibi çalışma teknikleri seçip mantar pano üzerinde notlar alabiliyorlar. Geçmiş çalışmalarını görmek isteyenler basit bir kayıt sistemiyle verilerine ulaşabiliyor. Kayıt olmayanlar bile sadece çalışma oluşturup ekranda ne kadar çalıştıklarını ve ne kadar mola verdiklerini takip edebiliyorlar.

Tabii ki bu tarz uygulamaların piyasada çok daha kapsamllı örnekleri var ama benim için bu, front-end tecrübesi olmayan biri olarak büyük bir adımdı. Günlerimi alabilecek bir projeyi, bir AI Agent yardımıyla kısa bir sürede tamamlamak harika bir deneyim oldu.

Son olarak.

Yazılım sektöründe yeni bir çağa tanıklık ettiğimi hissediyorum. Bu araçları akıllı ve etkin bir şekilde kullananların sektörde fark yaratacağına inanıyorum. Basit projelerle başlasa da gelecekte, belki de tek kişilik projeler bile çok daha fazla öne çıkacak. Şimdilik büyük projeler için bu teknolojilerin gelişmesi gerekiyor ama ilerisi çok umut verici. 😊

--

--

Furkan Güleç
Furkan Güleç

No responses yet